Haber

Meniere Hastalığına Dikkat: Stres, Kafein ve Tuzdan Uzak Durun

Meniere hastalığının en çok 30-60 yaş arası görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. bozuklukları, kolesterol, hipertansiyon ve diyabet Meniere hastalığı riskini artırabilir. Bu hastalığa yakalananların stresten uzak bir yaşam tercih etmeleri, kafein, tuz ve çikolata tüketimini azaltmaları gerekiyor. Yaşam Tarzı “Sonuç olarak hastaların daha aktif bir yaşam tarzına sahip olmaları öneriliyor” ve hareketsiz olmayan canlı bir günlük yaşam” dedi.

Meniere hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tolga Kandoğan, iç kulakta salgılanan ve emilen bir sıvı olan endolenfin aşırı birikmesinin meniere hastalığına neden olduğunu belirtti. “İç kulakta aşırı endolenf birikmesine bağlı olduğu düşünülen ve bu birikimin yarattığı gerilim nedeniyle ganglion hücrelerinin hasar gördüğü bir hastalıktır. Endolenfatik hidrops olarak da adlandırılır. Meniere hastalığı ataklarıdır.” “Genellikle ataklar, dalgalanan ve ilerleyici sensörinöral işitme kaybı, kulakta basınç hissi ve kulak çınlaması şeklinde ortaya çıkan epizodik vertigo sonucu ortaya çıkar” dedi.

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Meniere hastalığının genellikle 30-60 yaşları arasında ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Kandoğan, “Travma, genetik, viral enfeksiyonlar, enterovirüs gibi bazı nörotrop virüsler, bağışıklık zayıflaması, uyku bozuklukları, kolesterol, hipertansiyon gibi hastalıklar ve diyabet Meniere hastalığı riskini artırabilir. Ortalama 40 yaşında zirve yapar. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Meniere hastalığının tanısı kliniktir. “Semptomlara dayanır ancak birden fazla iç tetkikle tamamlanabilir.” kulak testleri. Meniere atakları, endolenfatik hidrops nedeniyle iç kulaktaki damarın genişlemesiyle gelişir ve membranöz yırtılma meydana gelir. Yırtılma sonucunda endolenf ve perilenf birbirine karışır. Bunun sonucunda da Meniere’nin saldırıları oluyor” dedi.

STRES, KAFEİN, TUZ VE ÇİKOLATADAN UZAK DURULMALIDIR.

Meniere hastalığının vertigo belirtileriyle görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kandoğan, şu bilgileri verdi:

“Vertigo, hastanın bir hastalık veya duruma bağlı olarak tanımladığı, bulantı, kusma ve olağandışı göz hareketlerinin eşlik ettiği bir semptomdur. Meniere, vertigo semptomlarının görüldüğü bir hastalıktır. Meniere hastalığı olanların kafein, sigara, sigara, çikolata ve alkol.Çok sıkı olmasa da Tuz kısıtlaması yapılabilir.Meniere hastalığı olan hastalar gerginlik, yorgunluk, sigara, alkol ve kafein gibi faktörlerden dolayı atakları tetikleyebilir.Meniere hastalığı olanlar gerilimden uzak ve stresten uzak bir yaşam tercih etmelidir. alkol, sigara, kafein, tuz ve çikolata tüketimi azaltılır. Yaşam tarzı olarak hastaların daha aktif olması, hareketsiz kalmaması ve canlı bir günlük yaşam önerilmektedir.”

TEDAVİYE RAĞMEN ATAĞI GELİŞEN HASTALARA AMELİYAT ÖNERİLEBİLİR.

Tedavilere yanıt vermeyen hastalara Meniere ameliyatının yapıldığını belirten Prof. Kandoğan, “Her türlü medikal tedaviye rağmen baş dönmesi atakları devam eden hastalara cerrahi müdahale önerilebilir. İşitmenin iyi olduğu başlangıç ​​dönemindeki hastalara endolenfatik kese ameliyatı önerilebilir. Her şeye rağmen inatçı vertigo atakları devam eden hastalarda ise endolenfatik kese ameliyatı önerilebilir.” Bu tedavilerde işitme düzeyine göre işitmeyi koruyan ya da yok eden bir cerrahi işlem uygulanabiliyor.” “Önerilir. Genç, aktif çalışan ve tek taraflı hastalığı olanlarda ameliyat kararı daha kolay verilir. Vestibüler nörektomi sonrası telafi süresi ortalama 2,5 aydır. Hastalar vestibüler rehabilitasyon programına alınır.” söz konusu.

haberarmutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu